traducció - translate - traducción

14.7.17

Palinuro: El desconcert


Encara sort que això del referèndum català (l'anomenat desafio independentista de la premsa, feta als titulars forts) era un assumpte que no interessava a ningú i del qual ningú es preocupava, llevat de dos o tres nigromàntics; encara sort que era la periòdica rebequeria victimista dels catalans, sempre intentant escombrar cap a casa; que era un assumpte de quatre corruptes del clan Pujol per tapar les seves vergonyes; una baralla interna entre els partits nacionalistes per l'hegemonia; una mena de xantatge de les elits nacionalistes; cosa d'il·luminats i minories radicals que es dissoldria en el seny. Sort que no anava enlloc, que estava condemnat al fracàs i no mereixia l'atenció de les persones sensates.

Sí, encara sort, perquè si arriba a estar present i a fer-se veure en la vida pública espanyola la monopolitzaria fins l'extrem que no es parlaria d'una altra cosa.

En realitat, més o menys, així ha acabat succeint. El desafio ha trasbalsat el conjunt del sistema polític, té al govern paralitzat i als partits, singularment els de l'esquerra, sumits en el desconcert i en crisi. La fractura que hi ha a Podem entre el partit espanyol i el seu pseudòpode català, Podem, és una manifestació més de com el referèndum divideix a l'esquerra espanyola, entenent per tal també el conglomerat dels comuns.

De moment i a menys que la nova mediació de Sánchez doni algun resultat tangible, tenim un govern immòbil, compromès a evitar la celebració del referèndum, però sense explicar quines mesures prendrà ni amb quins mitjans. Al seu davant, una Generalitat, tossudament alçada, disposada a fer el referèndum el 1r d'octubre, a donar-li caràcter vinculant i a actuar en conseqüència.

Amb el "no" descomptat del govern i a rmenys, insisteixo, que la intervenció de Sánchez doni algun resultat, són dues les possibilitats: a) el referèndum no se celebra perquè el govern central ho impedeix per la força; b) el referèndum se celebra a condicions similars a les del 9N i el govern s'afanya a declarar que el resultat no té eficàcia jurídica.

En qualsevol dels dos casos, les conseqüències agreujaran i perllongaran el conflicte. Aquest és el principal motiu pel qual el més raonable és permetre i organitzar la celebració d'aquest referèndum. Perquè no hi ha cap altra proposta millor.


Pots seguir Boladevidre

Share/Bookmark