traducció - translate - traducción

19.3.16

QUÈ PODEM FER TU I JO I NOSALTRES PER ALS REFUGIATS



Mail del coordinador general a Suïssa de Médecins du Monde.
Si us plau, signeu, reenvieu, difongueu!!!
Gràcies


Estimats companys,

El primer de setembre em vaig incorporar a la seu de la delegació suïssa de Médecins du Monde. Aquella mateixa tarda vam rebre un email dels nostres companys de la delegació grega demanant ajuda a totes les delegacions de moviment internacional de Médecins du Monde, per intervenir en la crisi dels refugiats. El 4 de setembre un metge suís i jo vam arribar a Idomeni, a la frontera grega amb la república de Macedònia per analitzar la situació i ajudar en el possible.

Des de llavors el nostre equip a Idomeni ha realitzat més de 20.000 consultes mèdiques, hem referenciat més de 300 persones en estat greu als hospitals grecs i macedonis, i hem pogut, entre tots els actors humanitaris, donar refugi, menjar, beure, atenció mèdica 24 h i escalfor durant el dur hivern, als milers de refugiast que han passat per idomeni en aquests 6 mesos.

En les últimes setmanes el camp de transició d'Idomeni, amb un capacitat de 2000 persones, s’ha transformat en el símbol del patiment dels refugiats, i dia rere dia heu pogut veure a través dels mitjans la terrible situació en què es troben els 14.000 refugiats que estan bloquejats en aquest moment a Idomeni.

En les properes 24 hores la Unió Europea decidirà el futur de milers de refugiats que intenten venir a Europa fugint de la guerra, i tot sembla indicar que la resposta no serà precisament humanitària i solidaria.

Durant aquests mesos em estat donant-li voltes a possibles solucions que des de Metges del Món podíem proposar.

Així que fa uns dies vam iniciar una campanya per tal que els països industrialitzats ofereixin als refugiats visats humanitaris i no hagin de patir les nefastes conseqüències d’un viatge que es va cobrar, en 2015, 3700 vides, transformant en el nostre mar mediterrani en la ruta d’immigració més perillosa del món.

Aquesta campanya inclou un vídeo explicatiu de dos minuts - que ja ha sigut vist per 250.000 persones al facebook de la campanya i 200.000 persones al facebook de Metges del Món-suissa - i una recollida de signatures entre altres accions. La web de la campanya i el vídeo ja està disponible en francès, anglès, italià, alemany i castellà.


Voldria demanar-vos a tots, que participéssiu activament d’aquesta campanya, i que compartiu aquest links amb tots els vostres contactes i a través de les xarxes socials.



Europa ha d'expedir visats humanitaris als refugiats


Actualment, més de 60 milions de persones es desplacen pel món fugint de guerres, violència i persecucions. S'ha arribat a la xifra més elevada de migracions des de la Segona Guerra Mundial. No obstant això, només una minoria ha trobat refugi a Europa o en altres països industrialitzats: actualment, el 86% dels refugiats reben asil en països en vies de desenvolupament.

Des de l'any 2000, més de 32 000 persones han mort a la mar Mediterrània tractant d'arribar a Europa. 3700 d'aquestes morts s'han succeït només durant l'any 2015. Europa és ara la destinació més perillós del món per als refugiats i els migrants. Tot i això, una família de migrants inverteix generalment considerables sumes de diners per aconseguir arribar al continent europeu. Diners que va a parar a mans de contrabandistes, els quals, a costa dels refugiats, han guanyat més de 15 milions d'euros des de l'any 2000.

No obstant això, hi ha una senzilla solució que podria posar fi al sofriment viscut pels refugiats en el seu viatge a Europa. Una solució que generaria múltiples beneficis per al país amfitrió, però que ningú sembla tenir en compte a dia d'avui. Aquesta solució consistiria a expedir visats humanitaris als refugiats de guerra, creant d'aquesta manera autèntics corredors humanitaris que permetrien que aquestes persones poguessin trobar la protecció que tant legítima com legalment mereixen.

Amb aquests visats humanitaris, els refugiats podrien arribar amb avió, i el que és més important, sans i estalvis. En segon lloc, s'aconseguiria que arribessin en condicions dignes i tinguessin una càlida benvinguda al continent, promovent d'aquesta manera una millor integració. De la mateixa manera, es podria donar asil també als més vulnerables, posant fi d'aquesta manera a la intolerable discriminació que està aconseguint que només els més rics puguin permetre el luxe de trobar refugi i seguretat.

D'altra banda, un dels objectius prioritaris de la Unió Europea en l'actualitat és la lluita contra les xarxes il·legals de traficants i contrabandistes. Si els refugiats poguessin arribar amb avió amb el visat humanitari, deixarien de dependre dels contrabandistes, el negoci ja no tindria sentit, ja que el treball dels contrabandistes només pot existir en absència d'aquest corredor humanitari.

Per als refugiats, el preu d'un bitllet d'avió a Europa és molt més barat que un viatge en vaixell. Per arribar a Europa, molts d'ells han pagat als contrabandistes amb els estalvis de tota una vida. No obstant això, aquests diners es semblava fonamental per cobrir les seves necessitats bàsiques i començar una vida a Europa o fins i tot per reconstruir la seva vida al seu país d'origen quan tinguessin l'oportunitat de tornar. Si els refugiats arribessin amb avió, a més, no es arruïnarien durant el seu viatge a Europa, afavorint d'aquesta manera el retorn al seu país d'origen.

El temor que potencials terroristes s'infiltrin entre els refugiats ha augmentat en els últims temps: així doncs, l'expedició de visats humanitaris permetria verificar la identitat dels individus abans que poguessin trepitjar el territori del país amfitrió i, per tant, permetria reduir significativament l'amenaça terrorista. Actualment, l'arribada de refugiats a embarcacions a llocs que no compten amb bones condicions de recepció impedeix que això passi.

L'arribada dels refugiats ha provocat a Europa una crisi política sense precedents: els primers països als quals arriben els refugiats -Itàlia, Grècia i Hongria- s'han vist desbordats. L'expedició de visats humanitaris i l'arribada amb avió dels refugiats permetria establir un cert equilibri entre els països als quals els refugiats volen viatjar i els països que estan disposats a admetre'ls. Això es traduiria en una millor distribució dels refugiats per Europa i descongestionaria les principals zones de recepció. De la mateixa manera, permetria desenvolupar una veritable resposta europea a la crisi, una resposta que estigués a l'altura del projecte polític d'Europa.

La resta del món assenyala a Europa amb el dit per la seva gestió de la crisi. No obstant això, hi ha altres països que també han donat l'esquena a aquesta problemàtica i que podrien igualment acollir refugiats i expedir visats humanitaris, evitant d'aquesta manera que Europa s'enfrontés sola a aquesta situació.

Per tot l'exposat, creiem que els visats humanitaris són una solució pragmàtica i de sentit comú que permetrà establir un trajecte segur que evitarà que els refugiats a la recerca d'asil trobin la mort durant el viatge. És urgent.

gràcies per la vostra ajuda

A TRAVÉS DE L'AJUNTAMENT DE bARCELONA, TAMBÉ ENS PODEM ORGANITZAR:

Share/Bookmark