traducció - translate - traducción

26.3.16

Catalunya pot convertir-se aviat en un nou Estat



Marta Alcolea 

Foto: Sergi Alcàzar 

Barcelona. Divendres, 25 de març de 2016


"El temps ha arribat". Amb aquesta frase el conseller d’Afers i Relacions Institucionals, Exteriors i Transparència, Raül Romeva, conclou un article al diari escocès The Nationalon explica el procés independentista. "Amb el mandat [sorgit del 27S] consistent en la independència i per la via democràtica, Catalunya pot convertir-se aviat en un nou Estat a Europa", segons el titular d'exteriors. És més, recorda que "la democràcia ha de prevaler i el govern de Catalunya pot garantir que passarà sense cap buit polític o inseguretat jurídica. A partir del vot a vot i des del marc legal existent a un nou marc legal".
Romeva aprofita també el seu article per recordar que Espanya "s'ha embussat en punt mort polític durant tres mesos", atès que Mariano Rajoy manté la idea d'un govern de gran coalició, mentre que Pedro Sánchez està tenint "poca sort en trobar el suport necessari per portar una alternativa". El conseller explica que aquesta "amenaça" d'inestabilitat política preocupa Europa. Romeva també fa un recordatori de les relacions entre Espanya i Catalunya durant els darrers anys. 
En aquest sentit, escriu que "sense final a la vista per a la paràlisi política d'Espanya, s'han perllongat les tensions entre Espanya i Catalunya, on hem estat buscant les negociacions amb el govern espanyol des del 2010". En aquest punt, el titular d'Exteriors aprofita l'article per recordar la sentència de l'Estatut de Catalunya per part del Tribunal Constitucional. "Des de llavors, es va reduir dràsticament el nostre autogovern", argumenta. 
"Els ponts que unien Catalunya i Espanya han estat en gran part cremats pel govern del PP". Això ha passat, segons Romeva, perquè el govern espanyol ha negat de manera "increïble" que hi ha un problema polític a Catalunya, atès que milions de catalans han sortit als carrers "una vegada i una altra" de manera pacífica per demanar la independència. "El govern espanyol ha optat per amagar-se darrere d'una al·luvió de casos legals en contra de Catalunya", explica Romeva. I posa com a exemple la suspensió de la conselleria d'Exteriors per part del Constitucional.

Referèndum

"Estem disposats a negociar el com i quan d'un referèndum d'autodeterminació". Romeva escriu que els catalans estan acostumats a negociar i a trobar punts de consens amb els seus homòlegs. Per això, insisteix que "si Espanya és una democràcia real, com Dinamarca, Canadà o el Regne Unit, ha d'haver-hi un diàleg pel que fa a un referèndum d'autodeterminació". En aquest sentit, avisa que si el proper govern espanyol "continua amagant el cap a la sorra", només crearà "més tensió". "El que es necessita són negociacions", reclama el conseller.  
Romeva insisteix en el seu article que el 80% dels catalans estan favor de votar en un referèndum i que el 87% n'acceptaria els resultats. No obstant, puntualitza que si el nou govern espanyol es nega a parlar o a concedir-ho, llavors el govern de Catalunya "seguirà complint el mandat democràtic del poble català".


Share/Bookmark