traducció - translate - traducción

15.11.14

CRIDA A CONSTRUIR UNA CANDIDATURA UNITÀRIA PER LA RUPTURA CONSTITUENT


MANIFEST

Estem vivint temps de canvis històrics on la gent, les persones anònimes, hem esdevingut les veritables protagonistes de tot un procés per la democratització de les institucions, el trencament amb el règim econòmic, polític, cultural i patriarcal dominant, i la defensa del dret a l’autodeterminació del poble català. Des de l’ocupació de les places del 15M fins a les marxes per la dignitat i les plataformes d’afectats per les hipoteques. Des de les primeres consultes començades a Arenys de Munt fins a la cadena humana de l’any passat o la V d’aquest últim 11 de setembre. Des de les mobilitzacions en defensa dels serveis públics i les vagues generals fins a les diverses plataformes en defensa del territori o les crides a revoltar-nos contra les injustícies i a exercir la desobediència. Finalment aquest 9N vam votar de forma simbòlica i reivindicativa, sense obeir les prohibicions i les amenaces de l’estat espanyol i del Tribunal Constitucional i sense que el govern hagi fet cas a la voluntat popular que reclamava el dret a decidir de forma legítima, desobedient i vinculant.  I un cop que hem votat, i per tant s’ha esgotat el mandat electoral clar i nítid de celebrar una consulta, demanem la convocatòria d’unes eleccions al Parlament de Catalunya a les quals es voldrà donar un caràcter plebiscitari. Les candidatures que s’hi presentin no podran obviar ni defugir aquestes qüestions, sinó que s’hauran de posicionar amb fermesa.
En aquestes eleccions, però, i malgrat el que ens diguin o vulguin fer-nos creure, sabem que no tan sols votarem una manera de plantejar la ruptura política amb l’estat espanyol, sinó que també haurem d’evitar que es formi un govern que, sol o juntament amb els seus aliats, continuï implementant les polítiques de l’austeritat i del deute, elaborant pressupostos antisocials i gestionant el país segons els interessos dels poders econòmics i en contra de la majoria de la població, com ha passat en aquests últims anys. Per aquest motiu, diverses persones implicades en els moviments socials, culturals, polítics i/o sindicals fem una crida a articular una candidatura unitària d’esquerres, radicalment democràtica i que assumeixi la independència en clau de ruptura constituent. Entenem que ha arribat l’hora d’ajuntar totes les forces al voltant d’una candidatura que es presenti a les eleccions del Parlament de Catalunya i que situï al centre del debat social la necessitat urgent d’entrar en un nou cicle polític, defugint la idea que hi ha d’haver una única candidatura en clau de concentració nacional.
No estem pensant en una independència pilotada per la dreta catalana on malgrat ens diguin que tot canvia  res  no canviï gaire, sinó que defensem la necessitat d’iniciar un  procés constituent popular on la gent pugui decidir-ho tot, canviar-ho tot, garantint així que la dignitat i el benestar de les persones estaran per sobre dels interessos privats, econòmics i financers. Si no som capaços d’articular un vertader moviment desobedient per la ruptura constituent, estem segurs que s’acabarà signant un gran pacte entre les elits, d’esquena a la ciutadania.
Som conscients que aquesta proposta no és cap novetat, sinó més aviat la concreció lògica dels processos de transformació política i democràtica que ja s’estan duent a terme arreu del territori a nivell municipal i que miren de donar resposta a les diverses crisis i al fracàs de la socialdemocràcia. Però ara, segurament, ens cal connectar-los tots en una candidatura comuna que posi fi a la corrupció, al pagament d’un deute il·legítim i a l’obediència a les imposicions de la “troika”, a la privatització del bé comú i dels serveis públics i a unes polítiques que ens han dut a una situació de precarietat i empobriment generalitzats. No podem deixar el nostre futur en mans d’una minoria obsessionada amb els seus “negocis” i en les dels seus representants. No podem restar al marge i renunciar a liderar col·lectivament aquest procés que estem vivint. No podem deixar de prendre un compromís històric amb la nostra gent.
Per tot això, fem una crida a tots els agents, espais, partits i persones que avui s’hagin sentit interpel·lats, a treballar conjuntament, sense exclusions, amb generositat i sobre les bases d’un mètode democràtic, i a convocar una primera Assemblea que constitueixi l’espai per començar a articular i fer possible aquesta candidatura que estem reclamant i que ens ha de permetre avançar cap a la ruptura constituent.

Share/Bookmark