traducció - translate - traducción

14.9.14

Les 5 conseqüències de la V

Fracassa l'intent de frenar el procés, pressió per votar el 9-N, el món ens mira, el politiqueig penalitza i falla l'operació Pujol

Lluís Bou (Barcelona)
La gran manifestació independentista de la V, la més gran celebrada a Europa, posarà a partir d'avui sobre la taula 5 conseqüències. 1,8 milions de persones al carrer tenen impacte.
1 Fracassa l'intent de frenar el procés:
El govern espanyol ho ha intentat tot per intentar fer descarrilar el procés, però ha fracassat. No ha funcionat ni el discurs de la por, ni les amenaces, ni les actituds inflexibles. És evident que els mitjans de comunicació espanyols tenen cada dia una influència més relativa a Catalunya, després que han perdut tota centralitat. Políticament és un desastre per a la Moncloa, perquè es fa evident que cada dia Catalunya és mentalment més independent.
Que amb l'ofensiva de tots els aparells de l'Estat en contra surtin 1,8 milions de persones al carrer demanant la independència i poder votar el 9-N, i que ho facin per tercer any consecutiu, vol dir que no té marxa enrere. I això succeeix quan Societat Civil Catalana, apadrinada per l'Estat, no acaba d'arrelar, ni amb els esforços de Carme Chacón.

2 Pressió per votar el 9-N
La manifestació pressiona definitivament els polítics catalans per tal que la consulta del 9-N es mantingui, al marge del que opini el govern espanyol. El president Artur Mas, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i els dirigents de les altres formacions pro-consulta hauran d'idear mecanismes per tal que la consulta es pugui celebrar amb garanties democràtiques, i amb observació internacional. Això, o consensuar una alternativa clara i creïble per a la gent, cosa que no serà gens fàcil. La possibilitat d'unes eleccions plebiscitàries a més es complica, perquè, donada l'actitud tancada de la Moncloa, l'endemà hi hauria d'haver igualment una ruptura institucional. Quan s'ha de produir la ruptura, veient quina agressió en sentit oposat prepara Rajoy, es convertirà en un element central del debat polític.



3 El cas català s'internacionalitza
A partir de la convocatòria de la consulta el 9-N que farà el president Mas en les pròximes setmanes, el cas català s'internacionalitza. L'emissora nord-americana Bloomberg i també el 'Financial Times' ja han advertit aquesta setmana que la pujada de la prima de risc que ha patit Espanya es deu a una pèrdua de confiança per si els cas escocès es traspassa a Catalunya, donat que Espanya sola no pot pagar el seu deute. Aquest serà un creixent element de pressió sobre el govern espanyol. Li demanaran gestos, cessions, i que si al final hi ha una independència sigui pactada. L'èxit de la manifestació d'ahir deixa clar a l'opinió internacional que la demanda catalana és molt sòlida, com apuntava ja el gens sospitós 'Le Monde'. A Catalunya és molt més difícil pressionar-la.
4 El politiqueig serà penalitzat
La manifestació d'ahir no va obeir a cap mena de sigla política en concret. Era vigilant amb els partits, precisament. Més que la Via Catalana de l'any passat. Està clar que en els pròxims mesos penalitzarà molt davant l'opinió pública el politiqueig, els interesos particulars de partit, el no parlar clar, i el mirar de passar de perfil. Ahir també es va passar una pantalla en aquest sentit. Una de les frases més aplaudides de Carme Forcadell va ser quan va ser menció a aquest fet. Els partits no han de tenir por de perdre vots, perquè si ho fan els poden perdre tots.
5 Fracassa l'operació Pujol
L'ofensiva, també mediàtica, que va posar en marxa el govern espanyol amb el cas Pujol per intentar desmuntar el sobiranisme ha fracassat. Nombrosos observadors van apuntar que d'alguna manera o altra el procés quedaria afectat, però s'ha vist que no era així. Al contrari, ha estat contraproduent per a l'Estat perquè s'ha vist que aquest anava a totes i que està disposat a saltar-se la legalitat. La maniobra ha acabat passant-se de frenada i se li ha vist la sòrdida tramoia. Ho han denunciat periodistes com Ernesto Ekaizer

Font: http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/la_cronica_les_5_consequencies_de_la_v_103010.php

Share/Bookmark