traducció - translate - traducción

4.5.14

Els Països Catalans des de 1787

Una mapa d'un cartògraf francès del segle XVIII posa de manifest la cohesió nacional dels territoris dels Països Catalans del Sud

El mapa, obra del cartògraf Philipp de Pretot i datat en 1787, obvia en canvi els territoris de la Catalunya Nord, ja aleshores sota dominació francesa.
L'autor, el geòfrag parisenc Etienne André Philippe de Pretot de nom complet, va crear l'obra Chorographie du royaume de Valence, de la Catalogne et des Isles Maillorques.
El mapa, confeccionat a principis de 1787 tot i que  hi ha qui ha posat en dubte la data, formava part d'un conjunt d'imatges, la suma de totes les quals representava el conjunt de la Península Ibèrica, fraccionada d'acord amb la voluntat de l'autor. El cas és que, fruit d'aquesta voluntat, el mapa "presenta la singularitat de ser l'únic conegut actualment, que reuneix exclusivament als diferents estats de la Corona d'Aragó del nostre àmbit lingüístic comú."

Es pot comprovar que diferencia cromàticament els estats que es corresponen amb el Principat, Regne de València, Regne de Mallorca. Menorca amb un color prou diferent, potser perquè en aquells moments estava sota mans angleses.



Share/Bookmark