traducció - translate - traducción

12.5.14

ARTICLE CLAU: CONTINUA LA LLUITA A LES BALEARS

Tercer trimestre a les Illes Balears: la lluita continua!



M. Antònia Font

M. Antònia Font

STEI/ Assemblea de mestres i professors en català/ Enllaçats per la Llengua. 


Comença el tercer trimestre d’un curs que ja és històric. I ho és per dues raons. La primera és per la gran mobilització de la comunitat educativa que ha pres consciencia, s’ha mobilitzat en la defensa d’una educació de qualitat, inclusiva i en català i ho ha fet des de la unitat d’acció de sindicats, pares, mares, docents i alumnes, i ha aconseguit un suport sense precedents de la ciutadania de les Illes Balears. I l’altra raó és perquè també hem vist debilitar-se un partit de dretes que governa d’esquena a la ciutadania i a la normativa vigent, i ho fa d’una forma dictatorial i autoritària, sense escoltar el consell consultiu, sense acatar les sentències del tribunal superior de justícia de les illes Balears i al dictat d’un grupuscle extraparlamentari d’extrema dreta, espanyolista i radical.

La conselleria preveu que el Decret de tractament integrat de llengües, el ja famós Decret TIL, estigui implantat en dos cursos d’educació infantil i a tota l’educació primària. També a dos cursos d’ESO. Una aberració pedagògica. Tots estam a favor d’incentivar l’aprenentatge de l’anglès però no d’aquesta manera.

Per tant dins les escoles i instituts creix el malestar per part de la comunitat educativa. Sindicats, pares i mares, assemblees i plataformes de docents, de pública i de privada concertada, cooperatives d’ensenyament, associacions de directors, inspectors... hem creat un grup de treball unitari per tal de coordinar accions de mobilització en favor d’una educació pública, de qualitat, inclusiva i en català. Dia 10 d’abril presentàrem una DECLARACIÓ PER L’EDUCACIÓ, que pretén recollir, durant tot un any, milers de signatures de la ciutadania per donar suport a la declaració i difondre el model d’escola que volem. Un model que gaudeixi de l’estabilitat normativa necessària en temes de llengua i educació, que faciliti l’autonomia dels centres i que garanteixi la participació efectiva i democràtica de la comunitat educativa per arribar a un model consensuat i a un veritable pacte social i polític per l’educació.

Des de l’STEI, sindicat majoritari a l’educació a les illes i que encara manté la convocatòria de la vaga indefinida juntament amb FE CCOO, continuam la lluita. Tenim totes les vies d’accions possibles obertes. La via jurídica, perquè s’impugna tota la normativa que de moment surt de la conselleria i que nosaltres consideram contrària a la legislació vigent, com són Decret TIL, Calendari d’aplicació, Ordre desenvolupament del Decret TIL... També treballam la via de la resistència dins els centres. Tant el TIL com la LOMCE ataquen la coherència dels projectes educatius, impedeixen que es continuï amb el procés de normalització de les llengües pròpies i redueixen la participació democràtica i efectiva que ens garanteix la constitució. Per tant l’STEI promou, dins els claustres, que es duguin a terme acords per part de la comunitat educativa, amb la complicitat de les directives dels centres, per continuar prenent les decisions de forma participativa i democràtica.

A més a més, davant l’immobilisme de la conselleria i la seva incapacitat negociadora, el conflicte educatiu continua viu, es polititza, perquè no troba un govern amb capacitat de solucionar-lo i per tant la comunitat educativa i la societat en general veuen ben clar que la solució es troba a les urnes. Continuam demanant negociació, mantenim la mobilització, donam suport a les Marxes per l’Educació, i informam fora de l’estat del conflicte educatiu que es viu a les Illes i quines han estat les claus de l’èxit d’aquesta gran mobilització. Per això L’STEI ha fet una passa més en la denúncia i la visibilització del malestar de la comunitat educativa i amb la Intersindical Alternativa Catalana (IAC) i l’STEPV Intersindical Valenciana, assistírem el 31 de març passat al Parlament Europeu, a Brussel·les, convocats pel CIEMEN, a la reunió de la Xarxa mundial pels drets col·lectius dels pobles, a denunciar les polítiques que tant des del govern de l’estat amb la LOMCE com des dels govern autonòmic volen dur endavant contra l’escola pública de qualitat, els models lingüístics escolars de les comunitats de l’estat amb llengua pròpia diferent del castellà i la participació democràtica.
En aquesta mateixa línia, l’STEI també ha participat a una reunió amb sindicats alternatius, moviments socials, plataformes i marees, a Barcelona, dia 12 d’abril, per tal de coordinar accions de protesta davant les polítiques de retallades en drets socials i laborals, la reducció de serveis públics, l’augment de l’atur i dels continus desnonaments. Fer una passa més endavant i organitzar-se amb els sindicats alternatius i els moviments socials de la resta de l’estat per dur la protesta més enllà de l’educació i de la nostra comunitat autònoma i anar a l’arrel del problema i de les necessitats més urgents de la població, PA, SOSTRE I TREBALL. Els retalls i les polítiques antisocials i privatitzadores dels serveis públics afecten directament l’educació.

Des dels Sindicats i l’Assemblea de Docents s’han fet arribar propostes de mobilització als centres de cara al tercer trimestre per tal que els mestres i professors les discuteixin i es prengui un acord. Una de les propostes és la de l’aprovat general amb unes quantes versions. Aprovat general a les assignatures on es fa el TIL o aprovat general a totes les assignatures dels cursos on s’ha implantat el TIL. Ara els centres han de debatre les diferents propostes que des de diferents sectors de la comunitat educativa s’han posat damunt la taula. Des de concentracions en defensa de l’educació a la construcció d’un gran llaç amb paraules vingudes de totes parts del territori per treballar les modalitats a l’escola i la unitat de la llengua.

La Comissió de Mobilització de l'Assemblea de docents ha posat en marxa la campanya Docència Balear Tour, un seguit de debats de tema educatiu a molts pobles de les Illes i que ja tenen actes confirmats fins el 2015.

També dia 31 de maig l’OCB proposa una nova Diada per la Llengua. Amb el suport de les diferents organitzacions i sindicats que sempre hi col·laboram, estam preparant una diada participativa a Mallorca. Sembla que el motiu principal seran els llaços quadribarrats que simbolitzen la defensa de la llengua catalana a tot el territori.

També des de l’STEI, l’Assemblea de mestres i professors en català, els Enllaçats per la Llengua volem donar una resposta al president Bauzá –que promou “las modalidades” i fa aprovar al Parlament de les Illes Balears una resolució que diu que els Països Catalans no existeixen– amb una trobada d’Enllaçats per la Llengua amb entitats de tots els PPCC, a Mallorca.

Per aquest tercer trimestre ens esperen noves batalles i velles reivindicacions. La lluita continua i ho farem des de la màxima unitat d’acció, dins i fora de la nostra comunitat autònoma, també davant els tribunals, amb la resistència als centres, amb mesures de pressió com l’aprovat general, si finalment aquesta proposta obté un suport majoritari, i amb la mobilització social i el suport de la ciutadania; junts, lluitant pels drets nacionals, socials, culturals, laborals i lingüístics i pel futur dels nostres joves i del nostre poble. 

Share/Bookmark