traducció - translate - traducción

14.3.12

UNA MARATÓ PER LA BRESSOLA

"TV3 podria dedicar una Marató a la llengua catalana i a la seva difusió al territori on està més en perill de desaparició: la Catalunya Nord"

Periodista per la UAB i historiador per la UB. És col·laborador de diversos mitjans, entre els quals els diaris AVUIPúblico,Ara i TV3. Anteriorment ha estat cap de Política del diari AVUI, subdirector de l'Agència Catalana de Notícies (ACN), cap de premsa del departament de Governació i corresponsal al País Basc durant tres anys. És coautor de l'assaigLes millors obres de la literatura catalana (comentades pel censor)(A Contravent 2010). Membre fundacional del Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB)


El proper mes de maig TV3 dedicarà una Marató especial a recaptar fons per lluitar contra la pobresa. Em sembla una idea molt bona, molt humana i molt oportuna. La crisi està fent estralls entre les capes més febles de la nostra comunitat i la nostra televisió pública demostra una sensibilitat especial dedicant-hi una sessió especial de la Marató. Aquest format ha demostrat ser un èxit absolut i ha convertit els espectadors de TV3 en un dels col·lectius més solidaris del món. És per iniciatives com aquesta que els mitjans públics catalans són imprescindibles i contribueixen com ningú a vertebrar la nostra societat a través d’uns valors determinats.
També serà la primera vegada que TV3 dedicarà una Marató a una qüestió no vinculada amb la salut i la medicina. Fins ara sempre ha estat així i semblava impossible fer-ne alguna que centrés la seva atenció en un altre aspecte de la nostra vida. Que consti que no em sembla malament, però sempre he pensat que el format permet ajudar altres causes igualment importants i posar altres necessitats al centre del debat. El combat contra la pobresa marcarà ara un precedent i seria bo que no es convertís en l’única excepció.
Potser ara no sigui encara el moment per culpa de la crisi, però a mig termini TV3 podria dedicar una Marató a la llengua catalana i, concretament, a la seva difusió al territori on està més en perill de desaparició: la Catalunya Nord. Ho podria fer amb el finançament d’una escola Bressola, per exemple. De fet, no costa molts diners i amb mitja Marató es podrien recollir donacions per obrir-ne ben bé un parell. Efectivament, obrir una escola Bressola a la Catalunya Nord és molt més assumible del que hom pensa. El problema, si no vaig errat, és que l’ensenyament ha de ser gratuït de manera que els pares paguen una quantitat voluntària que normalment no eixuga els costos. Ara bé, al cap de cinc anys el seu manteniment és assumit per l’Estat francès. En conseqüència, només caldria fer una Marató per la Bressola cada cinc anys.
Hi ha més avantatges: els grans impulsors involuntaris del sobiranisme català, és a dir el PP i Ciudadanos, no podrien dir-hi res perquè no seria la Generalitat qui subvencionés la Bressola sinó el poble català. Allò tan suat dels “temes que interessen realment a la gent” esclataria als morros dels seus propagadors perquè estic més que convençut que una Marató com aquesta seria un èxit absolut. El Govern s’estalviaria diners i la Bressola en rebria més que no pas ara. I la nostra llengua en sortiria reforçada. Tots contents.



Share/Bookmark